رئیس اسبق سازمان هواپیمایی کشوری، تعداد هواپیماهای موجود در صنعت حمل و نقل هوایی کشور را دستکم 250 فروند دانسته که از این مقدار 130 فروند آن در حال پرواز بوده و مابقی در حال چک دورهای بوده و یا به دلایل فنی، زمینگیر شدهاند.
حمیدرضا پهلوانی تصریح کرده که بعد از اجرایی شدن برجام، تنها 11 فروند هواپیما وارد ناوگان هوایی کشور شده که 8 فروند آن هم “ای تی آر” و سه فروند آن هم ایرباس است و ادامه داد که با اجرایی شدن برجام، تغییر چشمگیری از لحاظ کمی در تعداد هواپیماهای موجود صنعت به وجود نیامد.
به گفته وی، عمر ناوگان هوایی کشور حدود 23 سال بوده که پیش بینی میشد با اجرایی شدن برجام و آمدن هواپیماهای جدید، عمر ناوگان هوایی کمتر شود حال آنکه میانگین عمر شبکه حمل و نقل هوایی کشور همچنان 23 سال است.
پهلوانی گفت که مخالفت برخی با خرید هواپیما از شرکتهای ایرباس و بوئینگ در راستای مخالفت با نوسازی ناوگان هوایی نیست و توضیح داد که مخالفت آنها بیشتر در راستای نداشتن صرفه اقتصادی این خریدها و از آن مهمتر، به وجود آمدن یک بار بزرگ مالی و تبعات منفی آن بوده که مهمترین اثر آن، ایجاد یک بدهی کاذب برای دولت فعلی و یا دولتهای بعدی است.
وی، دلیل دیگر مخالفت با ورود هواپیماهای نو را شکسته شدن شاخصه برداشت از صندوق توسعه ملی دانست و اذعان داشت که برای خرید نقدی این تعداد هواپیما، مقادیری از منابع صندوق توسعه ملی برداشت شده که به اطلاع مردم نرسیده است.
پهلوانی گفت که با مشخص شدن اعداد و ارقام پرداختی برای خرید هواپیماها، از هر گونه شائبه ذهنی جلوگیری خواهد شد و ادامه داد که دلیلی ندارد که اطلاعات خرید هواپیماها مخفی بماند و اگر هم اکنون این اتفاق رخ ندهد دولتهای بعدی ارقام پرداختی را اعلام کرده و در تاریخ هم ثبت میشود که در جریان خرید هواپیما چه رخ داده است.
معاون سابق وزیر راه وشهرسازی، تایید کرد که برای خرید هر فروند هواپیمای میان برد پرداخت رقم بیش از 100 میلیون دلار منطقی نیست و گفت که در حال حاضر هیچ اطلاعی از رقم خرید هواپیماهای نو وجود ندارد، اما اخباری شنیده شده که اعداد پرداختی خارج از تعاریف معمول جاری در صنعت هوانوردی بوده که صحت آن باید توسط مجموعه مدیران صنعت هوایی اعلام شود.
به گفته وی، افشاگری پیرامون ارقام پرداختی برای خرید هواپیماها،هیچ مغایریتی با رعایت مسائل امنیتی خرید هواپیماها ایجاد نمیکند و حتی شفافیت، شرایط را به سمت بهبود سوق خواهد داد.
پهلوانی گفت که با توجه به محدودیت منابع اقتصادی کشور، درحین خرید هواپیما باید بسیار هوشیارانه تر به سمت بدهکار شدن دولت گام برداشت، هر چند که هیچ احدی در مجموعه صنعت هوانوردی با نوسازی ناوگان مخالف نیست.
وی، با بیان اینکه در سال 92 و در اوج تحریمها، دولت وقت اقدام به ورود 20 فروند هواپیمای ایرباس 320 نو کرد افزود که این امر به دلایلی همچون ممنوعیت در برداشت از منابع صندوق توسعه ملی ، انجام نشد زیرا برداشت از منابع صندوق توسعه ملی برای خرید هواپیما در هیچ شاخصه صندوق توسعه ملی قرار ندارد.
پهلوانی، به مجموعه اوفک مستقر در وزارت خزانه داری آمریکا اشاره کرد که یکی از وظایف آن صدور مجوز برای مبادلات آمریکا با کشورهای دیگر بوده و تاکیدکرد:معلوم بود که بوئینگ هیچ هواپیمایی به ایران نخواهد داد.
وی، در عین حال بیان کرد که با توجه به محدودیت تامین قطعات مشمول تحریم بالای 10 درصد توسط اوفک، ایرباس هم به ایران ایر هواپیما نخواهد داد و تامین قطعات توسط ایرباس به ایران بسیار بعید بوده و قرارداد ایران با ایرباس برای تامین هواپیماها روی هوا است.
معاون سابق وزیر راه وشهرسازی هواپیماهای “ای تی آر” را یک هواپیمای کوتاه برد دانست که برای ایرلاینهای خصوصی کشور فاقد هر گونه توجیه اقتصادی بوده و ادامه داد که این دست از هواپیماها حتی برای شرکت دولتی هواپیمایی هما هم در اولویت بعدی است.
وی گفت که برای تامین قطعات هواپیماهای دوربرد در دوسال گذشته باید بهتر عمل میشد، بنابراین در دوران برجام باری نوسازی ناوگان به بهترین نحو استفاده نشد.
رئیس اسبق سازمان هواپیمایی کشوری، تایید کرد که سالانه 4 میلیارد دلار ارز برای استفاده از پروازهای ترانزیت خارجی از کشور خارج میشود که این رقم قابل ملاحظه میتواند صنعت حمل و نقل هوایی را متحول کند.
به گفته وی، پرداخت رقم 47 میلیارد دلار برای واردات هواپیماهای ایرباس و بوئینگ با هدف بازگرداندن رقم 4 میلیارددلار مذکور معقول نیست، هر چند که این رقم 4 میلیارد دلاری را می توان با روش های دیگری به اقتصاد کشور برگشت داد.
پهلوانی اضافه کرد که در حال حاضر و بدون تحمیل هزینه مالی به نظام توسط شرکتهای هواپیمایی بخش خصوصی، بخش قابل ملاحظه ای از رقم 4 میلیارد دلاری درحال برگشت به کشور است.
وی درباره خرید هواپیمای سوخو از کشور روسیه نیز گفت که سوخوی 100 هواپیمایی میان برد و کوتاهبرد و شبیه ایرباس 320 بوده که به دلیل تازه تولید بودن، تجربه زیادی در مسیرهای پروازی از خود بروز نداده و کشورهای محدودی از این هواپیما خریداری کرده اند.
به گفته پهلوانی، 30 درصد قطعات هواپیمای سوخو غربی بوده و براساس مقررات اوفک برای فروشندگان هواپیما فروش آن مغایر با این قوانین بوده و ممکن است که جلوی روند تامین قطعات آن هم گرفته شود.
رئیس پیشین سازمان هواپیمایی کشوری، درباره نقش ضعیف شرکتهای هواپیمایی بخش خصوصی در نوسازی ناوگان هوایی کشور هم به «نود اقتصادی» گفت که مهمترین بهانه بخش خصوصی در گذشته نبود نقدینگی بوده به همین دلیل درخواست آزادسازی نرخ بلیت هواپیما را مطرح کردند که این مهم هم اجرایی شد، هر چند که تحقق این خواسته آنها منجر به حضور شرکتهای بخش خصوصی در عرصه نوسازی ناوگان هوایی نشد.
به گفته وی هیچ یک از شرکتهای هواپیمایی بخش خصوصی برای خرید هواپیما حتی سراغ صندوق توسعه ملی هم نرفتهاند، حال آنکه شرکت دولتی هما برای خرید هواپیمای جدید بدون رعایت شرایط، از منابع صندوق توسعه ملی استفاده کرده است.
پهلوانی مدعی شد که در دوران ریاست او بر سازمان هواپیمایی کشوری و در اوج تحریمهای بینالمللی، به طور میانگین سالانه 22 فروند هواپیما وارد ناوگان هوایی کشور شده است، البته هیچیک از این هواپیماها نو نبوده اما به شکل قانونی خریداری شده است.
وی توضیح داد که به همراه ورود این تعداد هواپیمای جدید 11 فروند هواپیمای قدیمی از رده عملیاتی خارج شد در غیر اینصورت عمر ناوگان هوایی کشور اکنون 25 سال بود.
رئیس پیشین سازمان هواپیمایی کشوری، با طرح این پرسش که با ورود هواپیماهای جدید در دو سال اخیر، آیا فاجعه هوایی رخ نداده، خود پاسخ داد که در دوران ریاست او بر این سازمان حتی یک حادثه هوایی رخ نداد که دلیل آنهم نظارت کیفی بر علمیات فنی و پروازی بوده است.
وی پرسید که چرا نتیجه سقوط هواپیمای ایران 140 با وجود گذشت اینهمه سال، هنوز مشخص نشده حال آنکه کارشناسان سازمان هواپیمایی کشوری مجوز این پرواز را لغو کرده بودند و خواستار آن شد که سازمان هواپیمایی کشوری نتیجه این سانحه هوایی را هرچه زودتر اعلام کند.
پهلوانی، رئیس فعلی سازمان هواپیمایی کشوری را فردی آشنا به صنعت برشمرد که انتظار میرود که نقش سازمان را در صنعت هوانوردی بینالمللی و داخلی پررنگتر کند و تایید کرد که سازمان هواپیمایی در حال درجا زدن بوده و باید این نگاه تغییر پیدا کند.
معاون اسبق وزارت راه وشهرسازی تصریح کرد که در ابتدای دولت یازدهم وزیر برای سازمان هواپیمایی کشوری یک قائم مقام منصوب کرد که هیچ محلی از اعراب در صنعت هوایی نداشته و فقط یک نگاه سیاسی است، بنابراین باید نگاه سیاسی را از صنعت برداشت، چون بسیار سم آلود است.
منبع: نود اقتصادی
دیدگاه خود را بنویسید